Vi är överallt – Intervju med Erik Holm

Det finns många personer som jobbar för AIK i det fördolda. Många som gör riktigt bra saker helt idéellt. En av dessa är Erik Holm – grundare av AIK Norge, ansvarig för AIK:s facebooksida och Instagram, designer av matchtröjor med mera. Dessutom avnjuter han vår klubb på distans. Erik är exilgnagare och bor i Oslo. Radio Råsunda tog ett snack med Erik:

Hej Erik. Du är en man som de flesta kanske inte vet så mycket om, berätta om dig själv.

Hej hej,
Jag är en snart 24 år gammal kille, eller man som du säger, som har bott i Oslo sedan 2003. Har sedan födseln såklart varit AIK:are. Hela stora familjen håller på AIK, så hade inget val egentligen. Och tur är det.

Erik Holm på bänken

Erik Holm på bänken (Foto: Joakim Hall)

(http://instagram.com/p/g56RcGB8_8/)

Vilka är AIK Norge och vad gör ni? 

AIK Norge, som vi kallar oss, är mestadels svenskar som har flyttat hit för att tjäna oljepengar. Men det är också många norrmän som på ett eller ett annat sätt älskar AIK. Kärnan är på ca. 30 pers, men på några matcher har vi varit runt 100 st. Då först och främst guldmatchen mot IFK Göteborg och diverse derbyn.

Jag drog igång lite smått redan 2003 faktiskt, efter att jag av en slump mötte en snubbe på bussen som hade på sig AIK:s matchtröja från 1992 och en klassisk AIK-mössa. 13 år gammal som jag var, så vågade jag inte bara gå fram till gubben. Men jag bestämde mig för att om han går av på samma station som jag, så ska jag gå fram och prata med honom. Och det gjorde han. Det var en trevlig norsk man på typ 40 år som hade börjat följa AIK efter guldet 1992. Tanken slog mig att jag kanske inte var ensam AIK:are i Norge iallafall. Så jag kopierade Pah Modou Kahs privata hemsida faktiskt, och skapade AIK Oslo. Sidan höll jag aktiv i något år kanske, men var dock inget seriöst innan jag fick kontakt med Simon Strand när han flyttade hit 2011. Det var egentligen då vi verkligen samlade oss allihopa.

Senare har jag också stött på Norges kändaste fotbollssupporter (Uffe) ett par gånger. Han var egentligen ganska grinig och elak mot oss ungdomar när han kom och såg på A-lagets (Kjelsås IL) matcher. Min morfar visade dock mig en bok en gång, och då visade det sig att Uffe höll på Gnaget. Han var på flera hockeymatcher tillsammans med Lill-Babs, och var visst en ganska passionerad AIK-supporter även om han bodde i Norge.

Erik Holm och Lennart Johansson

Erik Holm och Lennart Johansson (Foto: Johan Segui)

Så när jag mötte honom nästa gång berättade jag att jag var AIK:are. Då sken han upp som en sol, och kom ofta för att se mig spela. Jag fick förresten tyvärr höra att han dog för några år sedan.

Hur som helst. I fjol anordnade vi våran första AIK-buss från Oslo till Borås, vilket var jävligt skoj. Och vi deltog i årets råttjävlar, där vi med för få man, jävligt bakfulla och väldigt otränade bland annat klarade 0-1 mot cupvinnarna Råsunda FC. Vi borde helt klart vara favoriter nästa år om vi bara tränar några gånger, haha.

Hur är möjligheterna att följa AIK från Oslo?

Egentligen ganska bra. Det är flera pubar som sänder matcherna, och det är många andra AIK:are att se på match med. Dessutom är det inte så långt att resa om man vill se matcher live. Jag försöker så ofta jag kan, men när matcherna inte spelas i helgerna blir det väldigt svårt med jobb osv.

Vad är norrmännens bild av AIK? Har man bra koll på svensk fotboll överlag?

Det där beror nog väldigt på vem man frågar. Norsk media skriver endast om svensk fotboll när det är bråk, och då är det inte konstigt att många ”Ola Nordmans” (Svenssons) tror att det bara är slagsmål på våra matcher. Medan de lite mer insatta fotbollssupportrarna ser upp till oss AIK:are, och supporterkulturen som vi har i Sverige. NFF och fotbollsklubbarna här i Norge är ännu hårdare på att straffa sina supportrar än vad de är i Sverige tyvärr.

Generellt är svensk fotboll så jävla mycket roligare än norsk. Supporterkulturen och stämningen är inte lika bra här som i Sverige. Dessutom börjar svensk klubbfotboll bli bättre än norsk.

Det första jag reagerade på när jag flyttade hit var att 90% av alla norrmän har en engelsk klubb man följer mer än sitt norska. Det var lite skillnad från min skola i Sverige där man inte fick vara med och leka om man höll på en annan klubb än AIK.

Vad säger dina norska vänner om ditt engagemang i AIK? Min upplevelse av norrmän är ju att just klubbtillhörighet är mindre starkt i Norge än i Sverige? 

Jag har sedan jag flyttade till Oslo alltid tagit med mig vänner på derbyn och premiärmatcher för att visa vad det är för speciell klubb jag bryr mig så mycket om. Och det är alltid lika roligt att se deras blickar när dom kommer in på Norra Stå.

Några av mina närmaste vänner har faktiskt blivit medlemmar i AIK också. Och förra året fick jag ett MMS från en kompis i Stavanger, han hade köpt AIK:s jubileums tröja. Det värmer och betyder såklart sjukt mycket för mig.

Men de flesta jag känner har tyvärr inte börjat gilla AIK (vad jag vet), men jag får alltid höra av alla på jobbet eller ute på stan om AIK torskar. Så dom följer ju trots allt AIK, och det är ju kul.

Bland mina närmaste vänner så är det egentligen ingen som följer ett norskt lag, utan det går mest i United, Arsenal och Liverpool. Jag nämner ofta för dom hur konstigt jag tycker det är att dom kan bry sig så mycket om en klubb som några av dom inte ens har sett live en enda gång.

Finns det någon klubb som påminner om AIK i Norge?

Enkelt: Nej. Några menar Vålerenga (pga Klanen och Black Army på 80-talet), andra Rosenborg (Storleken på klubbarna) och Lyn (Lyns tidliga historia påminner väldigt mycket om AIK:s). Men nej, det finns ingen klubb i världen som påminner om AIK. Så är det.

Sen så har vi ju Moldes supportrar Tornekrattet som snor ALLA AIK:s ramsor. Det är ju ganska komiskt. http://www.youtube.com/watch?v=cwrQG349tXQ

”Ta meg med til store stå
der vil jeg dø for MFK
Våre sanger mot deres batonger
MFK, hvit og blå”

Hur ser framtiden ut för den Norska fotbollen och framför allt supporterkulturen? Är den stabil som den är eller på väg mer mot svensk kultur?

Framtiden för norsk supporterkultur ser inte ljus ut. Ordet ultras är något negativt i norsk media. Och NFF (Norges fotbollsförbund) jobbar hårt för att det ska bli mer och mer som i England. Supportrar stängs av i flera år och får böter för minsta lilla sak. Jag tycker det är väldigt trist.

Finns det några stora rival-matcher i Norge likt AIK-Dif eller IFK Göteborg – MFF? 

Det går inte att jämföra AIK-Dif med någon match i Norge. Men de största hatmatcherna här måste nog vara ”derbyt” mellan Vålerenga-Lilleström och Vålerenga-Brann. Sen finns det ju stora matcher som Brann-Rosenborg, Rosenborg-Vålerenga osv. Oslo hade ju ett ganska hett derby mellan Lyn och Vålerenga, men Lyn gick i konkurs och spelar idag i div. 2.

Hur ser framtiden och ambitionerna ut för AIK Norge?

Arrangera ännu flera resor till Sverige för att se vårat älskade lag live.

Har ni något konkret samarbete med AIK?

Nej, vet inte vad vi skulle samarbeta om heller. Dock så har jag ju en ”dröm” om att starta ett eget kompislag med namnet ”AIK Norge”. Men då kanske vi hade fått samma problem som kopiorna från Skellefteå har, haha.

Ditt jobb med AIK:s sociala medier, berätta om det? Hur kommer det sig att du har det uppdraget? Är det bara du eller är ni flera som bör uppmärksammas? 

Vi som idag jobbar med AIK på sociala medier är Victor Sahlstedt, Lotta Lindholm, Sevve Saberi, Stefan Mellerborg och jag.

Som Exilgnagare har internet varit jävligt viktigt för mig för att kunna följa min klubb. Och jag har länge haft ett brinnande intresse för sociala medier och hur det fungerar. När jag startade NorskeFans.com så lärde jag mig att koda och grafisk design. Det började med att jag något år erbjöd Victor att bygga en app på FB-sidan, och den vägen har det gått. Vi får såklart inte en krona för det jobbet vi gör.

Måste nästan få ge oss själva klapp på axeln och säga att vi har gjort det jävligt bra faktiskt. Vi har nu i flera år varit ledande på sociala medier i hela Norden. Inte bara bland idrottsklubbar, men bland alla företag och organisationer.

Du var också med och designade den mycket uppskattade jubileumströjan som AIK spelade i sista matchen i Allsvenskan på Råsunda. Involveras du mer i AIK:s matchställ framöver? 

Det stämmer! Jag tror inte jag har förstått än hur stort det var att få vara med Johan och designa den tröjan faktiskt.

Tjerna, Erik Holm och Viktor Lundberg

Tjerna, Erik Holm och Viktor Lundberg i tröjan Erik designade.

Vi har satt ihop en liten grupp (5 gubbar) bestående av killar från SI, BA, UN och så då AIK Norge såklart, haha. Vi har skissat fram en jävla massa förslag som vi sedan har bollat med Segui och Adidas om. Adidas är inte direkt flexibla när det kommer till oss ”småklubbar” från Norden. Utan har ganska fasta regler på vad man kan ändra och göra på deras standardmodeller. Så vi har tjatat och tjatat på att få till så många ändringar som möjligt, och jag tror vi har klarat det ganska bra. Och jag kan lova att det inte blir några gula svettfläckar under armarna.

Adidas ska dock ha all cred för att vi som den första klubben i världen fick en matchtröja (jubileumströjan) utan adidasränder på!

Vad kan du säga om årets nya tröja? När lanseras den och vad kan vi vänta oss?

Jag vill egentligen inte säga för mycket. Ni kan dock förvänta er två mycket stilrena tröjor.

Om man är norrman eller boende i Norge och vill vara med i AIK Norge, vart vänder man sig?

Då är det bara att kontakta mig på Facebook eller mail (erik.holm@k21.no). Annars så är det bara att komma på pubarna kAIKola eller O’Learys, där vi ofta ser på matcherna.

Sist men inte minst – Varför vinner AIK SM-Guld 2014?

För vi har ett ungt och jävligt spännande lag. Med lite mer rutin från förra året + Paveys rutins och krigarhjärta kan det inte gå fel. Dessutom känns inga andra lag än oss så speciellt farliga ut just nu. Och vi slipper nog allt kaos som var i 2013. Hoppas jag.

——————-

/Björn Enjebo
Radio Råsunda

 

2 Responses to “Vi är överallt – Intervju med Erik Holm

Trackbacks & Pings

  • Anonym :

    […] […]

    8 år ago