Patric Jildefalk – Ny tränare i ny samarbetsklubb

Sedan Akropolis-samarbetet som pågick under 2012 har AIK inte haft någon riktig samarbetsklubb. Spelare har lånats ut till lite olika klubbar såsom GIF Sundsvall och Örebro SK i Superettan. Men nu går AIK in i ett nytt samarbete, ett inte helt okontroversiellt sådant. Den nya samarbetsklubben är Solnaklubben Vasalund. Som många vet så finns det en viss rivalitet mellan AIK och Vasalund, kanske främst hos det gamla gardet i Vasalund. Det har man kunnat se också på senare år i och med att Vasalund var en uttalad samarbetspartner till Djurgården. Men, tillräckligt med vatten verkar ha runnit under broarna och rätt människor har bytts in och ut och nu sitter vi med en samarbetspartner på väldigt nära håll.

Vasalunds IF är en klubb som bildades urprungligen 1934. 2002 slogs man ihop med Essinge IF och gick fram till 2008 under namnet Vasalund/Essinge IF då man återgick till Vasalunds IF. Klubben har aldrig spelat i högsta divisionen men var ytterst nära 1989 men passerades av Hammarby IF i sista sekunden i ett spännande kvaldrama.

Som en del i samarbetet mellan dessa två klubbar kliver Patric Jildefalk in som tränare. Patric har varit fram tills nu tränare för AIK:s U17 i AIK:s akademi  samt för U21. Han har en gedigen karriär inom AIK och är faktiskt en av de två som varit längst anställd inom Akademin. Radio Råsunda ringde upp Patric för att prata lite om det nya samarbet.

Grattis Patric till din nya tjänst!

Stort tack. Jag kommer att ingå i Vasalunds IFs tränarstab under 2014. Samtidigt så är jag kvar i AIK som ansvarig för U21 likt 2013 och 2012.

AIK startar samarbete med Vasalund, en tidigare rival. Vad kan du säga om det nya samarbetet?

Patric Jildefalk

Patric Jildefalk (Foto: Magnus Neck)

Ja just nu så kan jag inte säga så mycket mer än att första spadtaget är gjort, dvs att jag är klar för Vasalund. Hur samarbetet ska utvecklas kommer under veckorna att filas på och presenteras när det finns mer att berätta. Jag själv tycker att det känns väldigt bra att få chansen att vara en del av utvecklingen mellan dessa klubbar. Jag har själv spelat ungdomsfotboll i båda klubbarna och känner redan många inom Vasalund. Men som sagt hur fördjupningen av samarbetet ser ut kommer senare.

Vad är målen med samarbetet? Vad är viktigast?

Målet är som i alla samarbeten vilket givetvis är att man ska kunna hitta gemensamma nämnare för att båda ska kunna bli framgångsrika på olika plan och efter olika behov i framtiden. Då klubbarna är så långt ifrån varandra både ekonomiskt och sportsligt så är det ju givetvis målsättningar på olika plan men som nödvändigtvis inte behöver vara på olika planeter bara för att den ena klubben befinner sig i division 1 och den andra i Allsvenskan.

Viktigast just nu är att dialogen fortsätter och att båda klubbarna blir nöjda med att utveckla sina behov.

Vad ser AIK hos just Vasalund som gör det till en bra samarbetsklubb?

Det första man kan komma att tänka på är ju givetvis närheten. Det är en klubb som alltid har funnits precis över gatan vilket till stor del är en fördel. Annars så har Vasalund visat de senaste åren att man har en väl fungerande ungdomsverksamhet som tillsammans med AIK kan växa. Sedan har Vasalund en historik om att vara en stark förening och tror att man kan med ett ännu starkare varumärke kunna fortsätta att vara just en stark förening.

Vad är ditt personliga mål med att gå in som tränare i Vasalund? Hur långt är ditt kontrakt och vad tänker du sen?

Mitt personliga mål är givetvis att få ännu mera erfarenhet som tränare. Med åren som tränare för ungdomslag, damlaget, U17 och samordnade tränare för U21 så är detta ytterligare ett steg i rätt riktning för att bli förberedd för fotboll på elitnivå. Jag vill på sikt även kunna ge tillbaks i resultat till AIK med kunskap och erfarenheter som man ar med sig från alla håll & kanter. Jag startar 2014 så får vi se vart det leder.

 

/Björn Enjebo

Comments are closed.