Mot den moderna fotbollen alt. Reklamarsamhället

För någon månad sen hade jag en diskussion på twitter med Björn Enjebo angående uttrycket ”MDMF”. Jag tyckte att det användes med en viss hånfull ton i Radio Råsunda, och det besvarades med att man helt enkelt tycker uttrycket börjar bli uttjatat och överanvänt.

”Mot den moderna fotbollen” finns i många olika länder och versioner. Against modern football, contro il calcio moderno, gegen den modernen fussball… Kampen som förs är universell och viktig för samtliga aktiva supportrar. Allt från stora kampanjer mot fler sittplatser och 51%, till mindre saker som görs i vardagen för att hålla vår fotboll vid liv. Mot den moderna fotbollen inkluderar allting som görs och då är det lätt att om man inte sätter sig in i det, så kanske man tröttnar på uttrycket. Men är uttrycket så viktigt?

Vi lever i en tid av stora kampanjer både från förbund, klubbar och nu även supportrar. I många fall är det bra, om man ser tillbaka på vår egen historia med Paint it Black osv. Men är en ny stor kampanj det vi behöver? Ett nytt modeord som ska representera denna konstanta kamp? En kamp mot ny repression och mot nya lagar. Mot fler shejker, oljemagnater och jänkare utan kunskap om vart vår lojalitet och kärlek kommer ifrån. Jag är ganska nöjd att dra på mig MDMF-parollen ändå. Det kommer överanvändas, och det kommer även missbrukas, men faktumet är att så mycket bra sker under det namnet att det andra får hänga med. Det finns ingen copyright-stämpel och det är upp till enskilda personer och grupper att handla så dom finner rätt.

Istället för att fokusera på uttrycket borde man informera sig själv och se vad som händer ute i Europa. Det som hände i Cardiff är nu på väg att hända i Hull. Hull City ska bli Hull Tigers för att det funkar bättre på marknaden. Häromdagen röstades ”HSV Plus” igenom på Hamburger SV’s årsmöte, vilket kommer urskilja fotbollsföreningen ur HSV och göras om till aktiebolag. Efter några års kräftgång ville folk se förändring, och tydligen är den vägen många vill ta är att låta nya ägare komma in och pumpa in pengar. I teorin. Dock ska ett till medlemsmöte ske innan detta genomförs, så det är inte klart än. Vilken sida ska man ställa sig på, när titlar och Europa hägrar? Vi vill alla se framgångar, men vilket pris är vi villiga att betala? Om man skulle vilja byta namn på vår klubb? Byta färger? Ändra emblemet? Införa endast sittplatser? Betyder nya ägare självklara framgångar?

Med vår nya arena har mycket av den moderna fotbollen kommit till oss vare sig vi vill eller inte. Samtidigt som väldigt få av löftena som gavs av arenabolaget inför flytten har uppfyllts så har vi fått se matcher under tak, från en ståplats täckt av räcken, på en undermålig gräsmatta. Banderoller får inte hängas på långsidorna, för där har Åbro betalat stora pengar för att synas. Akustiken visade sig vara byggd för konserter, och föreslagen lösning var bl.a att installera förstärkare. På den första matchen på Nationalarenan så hade dubbla rader reklam satts upp framför Norra. Detta gjorde att inga banderoller syntes för resten av arenan. Som tur var så tröttnade en del folk på detta och såg till att den andra raden reklam försvann. Ibland krävs sådana små aktioner för att markera mot alla dessa onödiga nymodigheter. Och jippomatchen mot Manchester United mitt i säsongen behöver jag väl knappt nämna.

Men det här är ingen klagosång mot vår nya arena. Den är vad den är och vi kommer vara där minst 9 säsonger till. Det är upp till oss alla att göra den till något värdigt oss, att på något vänster tvinga in lite själ i den. Men när passivitet och bekvämlighet får överhanden så är vi farligt ute. Sen när behöver Gnagare bekvämlighet? Vi behöver själ och passion. Kärlek och hat. Hela vår kultur bygger på extremism, att vi ska vara värst. Det vet även dom uppe på VIP om. Nej, vi får inte Råsunda tillbaka. Men vi får inte glömma vad Råsunda lärde oss. Mycket har sagts om vår bortapremiär mot Elfsborg förra säsongen, om rånarluvor, stormningar, en överfull läktare full av pyro och kaos… Men om inte det är AIK, då vet jag inte längre vad vi är. Det var Råsunda, och det Är AIK. Men vi står inför ett stort vägval, och väljer vi fel, då kan vår framtid plötsligt bli väldigt mörk.

Jag är Mot Den Moderna Fotbollen. För att en dag i framtiden vill jag själv kunna ta med mig en liten parvel och visa upp något jag fortfarande kan vara stolt över. Något jag fortfarande kan stå för. En liten del av samhället som fortfarande är vår och bara vår. En del av samhället där vi lever fritt. Inte ännu en produkt som tvingas ner i vår hals genom reklam och sponsorer.

Min och din fotboll.

Er tillgivne,

Hundra Arton

@AIK118

 

Denna text är publicerad som ett svar på avsnitt # 22 när vi diskuterade i något skämtsamma ordalag kring kampanjen ‘Mot den moderna fotbollen’. Radio Råsunda vill publicera den för att skapa diskussion och debatt. Åsikterna som uttrycks i denna text är inte nödvändigtvis redaktionens åsikter. I kommentarsfältet nedan kan ni ge era åsikter kring detta. Har skribenten rätt?

One Response to “Mot den moderna fotbollen alt. Reklamarsamhället

  • 02 Johansson
    4 år ago

    Vissa supportrar (ibland kan man undra om de är just supportrar) är villiga att betala nästan vilket pris som helst för en titel. Detta fenomen har ju som alla vet drabbat oss , där vi kommer börja få välja mellan kommers eller hålla fast vid våra ideal. Ska vi spela betydelselösa matcher för att håva in pengar, ska vi ha marknadsmässiga biljettpriser osv. Allt för att öka omsättningen, så att vi kan investera i ett så slagkraftigt lag som möjligt. Med målet att vinna SM-guld och nå Europa spel. Här borde alla Gnagare tänka efter innan man anser det befogat med dessa nymodigheter som skapar mer intäkter, varför började jag följa AIK?

    Jag vill tro att vi både kan hålla fast vid våra ideal, säga nej till nymodigheterna som egentligen är väldigt tråkiga och ändå vinna SM-guld och nå Europa spel. Utan våra ideal kommer det inte bli några nya generationer med Gnagare. Vilka barn och ungdomar kommer lockas till Nationalarenan om vi sakta men säkert kväver den supporterkultur som lockar dit dem??