Vi pratar supportersemiarium med Daniel Perez Wenger

Den 15:e mars anordnas ett supporterseminarium av AIK:s organiserade supportrar tillsammans med AIK där syftet är att utbilda och att skapa debatt om hoten mot supporterkultur.

Vi ville veta lite mer så vi tog ett snack med en av initiativtagarna bakom det –  Daniel Perez Wenger från Sol Invictus.

Väldigt intressant initiativ. Vem eller vilka är ni som står bakom detta?

Tack! Initiativet togs av ett par par personer tidigt förra hösten, arbetet att planera och organisera seminariet har pågått sedan dess. Arrangörer är AIK-alliansen tillsammans med AIK Fotboll.

Vad tänker ni med denna dag? Uppfattar ni att det finns ett stort intresse?

Vi har, trots att infon legat upp i bara några dagar och att det är långt kvar fortfarande fått in över 100 anmälningar. Det är bra men vi siktar på många fler än så. Eftersom det är första gången ett sånt här seminarium arrangeras är det svårt att uppskatta intresset exakt. Men det finns en ständigt närvarande debatt idag om hoten mot fotbollen och supporterskapet och de skeva synsätten på desamma, som borgar för att dessa ämnen är intressanta för många supportrar. Vi tänker oss att dagen ska spinna vidare på denna debatt, lyfta fler frågor och perspektiv, fånga upp ännu mer intresse så att dagen kan bidra till att utveckla och stärka svenska supportrar och supporterrörelse.

Finns det några förebilder ute i världen/Sverige för denna typ av evenemang?

Vi var ett gäng från Sol Invictus på en supporterträff i Polen 2005 där supportrar från lag i Tyskland, Rumänien, Polen och England närvarade. Det var ett projekt finansierat med EU-pengar för att ha ett utbyte och dela erfarenheter från våra respektive länder och supporterscener. Där blandades vodka, med utflykter, föredrag och mer vodka. Efter det funderade vi på att göra något liknande här, men det rann ut i sanden. Men med den erfarenheten och med allmän inspiration av svensk folkbildningstradition så landade vi till slut i det upplägget vi nu har.

Hur bra är svenska supportrar på att organisera sig? SFSU har ju t.ex. räddat 51% och är nära med ståplatsreduceringen?

Från en i princip obefintlig organisering har vi växt till att bli en riktig maktfaktor, och även om vi kan bli bättre, så får supporterrörelsen ännu ses som gryende och med tanke på det har vi gemensamt uträttat viktiga saker hittills. Även om det på 90-talet fanns inslag av samverkan såsom vid Eurostand 98 (protest mot UEFAs ståplatsförbud) så var det först på 00-talets senare hälft som aktiviteten på allvar började komma igång, dels i och med samordnade aktioner som bortaresebojkotten, protesterna mot huliganlagen och Svensk Fotbollssupporterunions bildande 2008. Som du säger så var 51%-regeln en viktig stridsfråga som vi vann och det är även nära med ståplatsreduceringen. Det visar på kraften i att organisera sig, vilka möjligheter det öppnar upp och hur man som enskild supporter tjänar på något som ändå till viss del får ses som känsligt i det landskap av rivalitet som supporterskapet utgör.

 Ni säger er vilja lära er av Tyskland och England, vad finns det att lära sig av dem?

I de båda länderna finns ju både bra och avskräckande exempel att ta upp. När det gäller England vet vi ju de flesta om vilket skräckscenario de på många sätt har därborta. Lag som flyttar från sin ort, byter färg på tröjorna, ändrar namn eller helt enkelt avstängningar av supportrar på grund av att man stått upp på matcher. Till det kan man lägga till att de flesta lag, som ju inte är medlemsstyrda, primärt verkar vilja jaga marknadsandelar och vinst snarare än att fokusera på sporten och att vårda klubbarnas själ och relation med sina supportrar. Samtidgt, som en konsekvens av situationen har det ju ställt krav på supportrar (de som orkar göra motstånd) att organisera sig och ta fighten mot oförstående klubbledningar och förbund. Ett bra exempel på det är det nationella nätverk, ”Supporter’s Direct”, som organiserar supportrar för att öka graden av demokratiskt inflytande i klubbarna genom bland annat ideella, medlemsstyrda föreningar som köper upp andelar i sina klubbar. Så även om deras kamp ser annorlunda ut, finns både inspiration att hämta och lärdomar kring organisering och opinionsarbete.

Tyskland har ju en väldigt lång tradition av en bra dialog mellan klubb och supportrar. De har haft SLO-rollen i cirka 20 år. Även om vi haft matchvärdar i Sverige, har den den renodlade SLO-rollen bara funnits i ett par år. Det är viktigt att förstå grunden till den relativt supportervänliga och medlemsdemokratiska attityden i Tyskland, och att kunna bevisa att det faktiskt går att kombinera med sportslig framgång. Med tanke på det demokratiska läget i Sverige har vi och tyskarna också mer likartade problem och konflikter mellan supportrar och klubb, jämfört med andra europeiska ligor. Där finns det en del intressanta erfarenheter att höra om.

Seminariet är AIK-stämplat. Vad är tanken med det? Fanns det någon tanke att göra detta med andra lag?

Eftersom vi alla är AIK:are som varit att och organisera detta så föll det sig naturligt. Det ger oss en större frihet också i att kunna styra programmet och gästerna på ett sådant sätt att det på ett så bra sätt som möjligt också knyter an till vår situation inom AIK. Visst fanns det ett alternativ i att göra det utan någon klubb-koppling, men speciellt eftersom det var första gången också så valde vi att koppla det till AIK. Framtiden får utvisa hur och när nästa seminarium ser ut.

Vad kan ni säga om de föreläsare som kommer? Är det någon som är särskilt hög profil eller intressant?

Alla är väldigt intressanta på sitt sätt och vi är riktigt nöjda över att vi fått hit alla gäster som vi faktiskt ville få med från början. Det första blocket utgörs ju av gäster med mer akademisk karaktär, och avslutas med ett panelsamtal som minst sagt är spännande. Torbjörn Andersson är idrottshistoriker och skriver för tillfället en bok om bland annat AIK:s supportrar, så han tyckte det var ett trevligt sammanträffande att han blev inbjuden, och kommer prata om mediebilden och om föreningsdemokrati i ett historiskt perspektiv. Aage Radmann har skrivit den första svenska avhandlingen i ämnet huliganism och media.

Fredrik Stjernström och Christian Naumanen skrev ju sin uppmärksammade kandidatuppsats på Göteborgs Universitet där de analyserade pressens beskrivning om supportrar och nu jobbar som journalister. Sen är det nog många som höjt på ögonbrynen när de sett namnen till paneldebatten. Vi har försökt att balansera panelen för att  få till en debatt, och undvikit att det blir en klubb för inbördes beundran. Ett av syftena med seminariet har ju varit att påverka utomstående deltagare i en positiv riktning, inklusive journalister.

Den andra delen som berör föreningsdemokrati och dialog kommer inledas med representanter från AIK själva. Vi har ju en relativ bra situation och behöver nog påminna oss själva om den filosofi vi förespråkar. Vi kände också att det var viktigt att lyfta valberedningens arbete, en oerhört ansvarsfull uppgift som ofta kommer i skymundan.

Tony Ernst är inbjuden för att prata om SFSU och arbetet bakom bevarandet av 51-procentsregeln. SFSU beskrivs ju idag en maktfaktor inom svenskfotboll och vi kände att det är viktigt att belysa hur vi supportrar kan arbeta lagöverskridande för våra gemensamma intressen.

Stuart Dykes jobbar som konsult för UEFA för att implementera SLO-projektet i de länder där det inte finns. Stuart var väldigt glad över inbjudan med tanke på att den kom från supporterhåll. Udo Merkel kommer prata om de konflikter och kompromisser som gjorts mellan klubb och supportrar i Tyskland. Han är dessutom sociolog i grunden och kommer därför också prata om moderniseringen av den tyska fotbollen.

Från FC United of Manchester kommer Vinny Thompson som arbetar ideellt för klubben. FCUM har ju en väldigt intressant bakomliggande historia, som vi tillsammans med deras föreningsdemokrati och arenaprojekt kommer få höra om. I och med förra årets, från vissa håll kritiserade, träningsmatch mot Manchster United, var det också passande att bjuda in just en representant från FCUM, för att få ta del av det andra sidan av myntet.

Så för att förtydliga: allt och alla är bra och intressanta. Jalla kom!

———————-

För att läsa mer och anmäla sin närvaro – gratis gå till seminariets hemsida på www.supporterseminarium.se. Radio Råsunda kommer givetvis vara på plats! Ses vi där?

/Björn Enjebo

Comments are closed.