Därför byter vi vinjett

Vi började att vänja oss vid den. Låten som har blivit något av symbolisk för Radio Råsunda. Låten Black And Yellow av Wiz Khalifa. Men refrängen om våra färger och den tilltalande energiska melodin till trots: vi kommer inte spela den mer.

Det var i slutet på episod 25 som jag la märke till en homofobisk frasering. Jag känner mig förstås dum, eftersom jag som ansvarig utgivare borde haft bättre koll även på verserna.

Valet att stryka Black And Yellow var enkelt och odramatiskt. Den efterföljande diskussionen vad vi kommer att ha som ersättning…not so much. Men det är en annan historia.

Till avsnitt 26 med Daniel Tjernström var musiken en annan. Vi tror att vi hittat rätt ersättare men eftersom den är så temtatiskt olik den förra låter vi den få ett par akter i skarpt läge innan fullödig utvärdering sker; ett slags provspelsprocedur som hämtat ur en tid då Peter Kisfaludy var sportchef.

Sammanfattat: Radio Råsunda älskar AIK och alla sorters AIK:are.

/Joakim

11 Responses to “Därför byter vi vinjett

 • The Jet Set Junta
  4 år ago

  Åh, vad skönt! Utöver de homofobiska inslagen är det ju också en väldigt dålig låt.

  Tack för ett i övrigt väldigt bra program.

 • Ice Cube
  4 år ago

  Det här är det dummaste jag har hört! Vad är det som är så homofobiskt i texten att nå måste ta bort den i protest? Wiz Kalifa är knappast någon homofob. Han har bland annat gjort låtar tillsammans med den homosexuelle artisten Frank Ocean.
  Det är larvigt uppenbart att ni har fått någon lyssnare på er som har hotat med att gå till aftonbladet om ni inte tar bort låten. Jag föreslår en omröstning bland alla lyssnare om huruvida låten bör vara kvar.

  • Din insinuation stämmer inte. Vi har inte haft någon lyssnare som sagt kommenterat den förra vinjetten. Låten har tagits bort för vi inte tycker om de homofobiska och kvinnonedsättande delarna i den.

   Om artisten i sig är homofob eller inte lägger vi ingen värdering vid men texten som sådan är det.

   • Ice Cube
    4 år ago

    Men då tycker jag att nästa avsnitt av podden kan handla om hur ramsan ”mörda ett djurgårdsbarn” måste förbjudas vid vite! Det är ju inte okej att mörda någon! Och allt man säger måste tas på 100% allvar!
    Var god förklara vad som är homofobiskt i texten… (Översätt gärna och förklara hur det är stötande)
    Moralpaaaaaaanik på RR.

 • Erik
  4 år ago

  Jag hoppas att inlägget dryper av ironi. Annars är det väldigt långt ifrån AIK.

 • Matthias
  4 år ago

  Jag vet inte riktigt.. Låten är ju gjord av Wiz Khalifa för sitt favoritlag Pittsburgh Steelers (NFL) som har samma färger som AIK. Jag tycker att man får ta låten i sitt kontext och jag är ett stort fan av Wiz Khalifa.

  Sedan lyssnar man på låten så är det en strof som går

  ‘Got a call from my jeweler, this just in
  Bitches love me cause I’m fuckin with their best friends
  Not a lesbian but she a freak though’

  Vilken kan tolkas hursom, men jag tolkar det som ‘Diamonds are a girls best friend’ och inte kvinnorna – så jag vettefan, finns definitivt mer okorrekta låtar av AIK-trubaduren, t.ex ‘Hetast När Det Gäller’, som är ett grovt personpåhopp. Dubbelmoral. Framförallt för mycket moral!

  • Vi har inte tagit ställning för eller mot AIK-trubaduren, så jag vet inte hur han kom med i bilden?

   Det handlar inte om att spegla sig i moral. Det handlar om att vi tolkar att låten nedvärderar lesbiska och det tycker vi är dåligt. Det är inte vad Radio Råsunda eller AIK står för enligt vår mening.

   • Matthias
    4 år ago

    Nej, jag förstår att ni inte har tagit ställning för eller emot AIK-trubaduren – jag kan tycka att det känns lite löjligt att ta ställning så hårt mot black and yellow. när vi i supporterkretsar inte är särskilt petiga ifall vi sjunger nidramsor om etnicitet och annat dylikt.

    Jag kan respektera att ni inte står för det på Radio Råsunda, men som privatpersoner har ni nog någon gång under er karriär i Råsundas borg tagit grövre ord i munnen än detta? Ni får ha vilken vinjett ni vill, det är ingen biggie – men jag tycker det är lite moralpanik avdelning tidigt 80-tal och ”den såkallade hårdrockens fördärv”.

    Tack annars!

 • Rikard
  4 år ago

  Madness är, givetvis, ett enormt steg i rätt riktning.

 • Gersman
  4 år ago

  Vinjetten till avsnitt Tjerna var inte bra och kändes väldigt-inte Radio Råsunda. Vinjetten till avsnitt Edselius var ju fullträff!

 • Haj
  4 år ago

  vad är det homofobiska som man har missat?