Mjukare tag

Igår hände något oerhört tragisk i svensk fotboll. En supporter till Djurgårdens IF avled i samband med stök innan bortamatchen mot Helsingborg. Det faktum att han lämnar 4 barn  gör det inte enklare. Jag har gråtit för honom flera gånger och går omkring som i någon slags dimma. Men det kan jag inte tillåtas göra. För just nu attackeras fotbollen och supportrarna.

Sen en tid tillbaka pågår arbete på flera håll för att förbättra situationen i samband med fotboll. Inom AIK har vi sen en tid tillbaka en ledning som arbetar med dialog och inkluderande istället för avstånd och hårda tag. Vi har en väl fungerade föreningsdemokrati och vi har en styrelse vi är hyfsat nöjda med. Arbetet som pågått har gjort att vi inte längre har ordningsstörningar i samband med AIK:s matcher.

Vi har en supporterakademi som utbildar unga supportrar i att hantera media, politiker och som dessutom löser våra akustikproblem. Vi har supporterseminarium organiserat av unga supportrar inför 400 personer med föreläsare från Sverige såväl som internationellt som pratar om supporterfrågor och föreningsdemokrati. Supportrar till AIK träffar tillsammans med AIK ministrar i regeringen. Vi jobbar sakta och säkert mot en ännu bättre situation.

På nationell nivå har vi SFSU (Svenska fotbollssupporter unionen). SFSU jobbar tillsammans med SEF och SvFF med supporterfrågor. Genom dialog och samarbete jobbar vi sakta och säkert mot en bättre situation.

I många andra lag pågår liknande saker, både från supportrar men också från föreningen.

I AIK är familjeläktaren den som säljer slut först. På AIK:s matcher är det tryggt och säkert. Detta har AIK matat ut envist vecka ut och vecka in. Och det har varit precis så. Det har varit och är ofarligt att gå på våra matcher. Situationen har nog aldrig varit bättre.

Men så igår hände det ofattbara. En supporter dog i stök kring en match. Därmed är allt det jag skriver ovan helt och totalt oviktigt för gemene man, för lagstiftare, för ledarskribenter och för journalister. Allt det bra jobb vi gör tillsammans är oviktigt. För nu ska det till HÅRDA TAG! NU FÅR DET VARA NOG!

Idag har vi sett utspel från ministrar om förbud mot ståplats, förbud mot bortasupportrar, anmälningsplikt. Hårdare tag. Det gör mig så oerhört ledsen och frustrerad.

Varför ska vi inte ta i med hårdhanskarna? Varför ska vi inte lagstifta bort problemen?

Om vi ser på att ta bort ståplats och förbjuda bortasupportrar så kan man sammanfatta det hela med att det löser ingenting alls. De som vill slå någon på käften kommer inte stanna hemma för det. Då möts man i ett industriområde i Arboga eller en grusgrop i Bålsta. Fast det gör man ju redan? Vem drabbas av dessa förslag? Jo vi 98% som inte vill slå någon på käften.
Ta bort ståplats? Vad händer då? Det enda som håller hög internationell nivå med vår liga tas bort. Vi har fantastiska supportrar som bidrar till en fantastisk stämning. En väldigt stor del av de som går på fotboll idag säger att stämningen är den huvudsakliga orsaken.

Anmälningsplikt då? Problemet med detta är att precis som det nuvarande tillträdesförbudet kan missbrukas eller användas felaktigt. Någon som tänder en bengal är inte någon som slår någon på käften. Dessutom har vi inte nog med polisstationer. Det är inte genomförbart.

Men i det hela så är det just så här – det finns lagar som räcker. Det gör ingen skillnad om vi skapar nya lagar. Det enda det gör är att förstöra för oss 98% som älskar våra lag, som sjunger passionerat i 90 minuter plus tillägg och åker land och rike runt.

Vi har visat under en lång tid att vi är på rätt väg. Vi går sakta och säkert mot en bättre situation. Vi i AIK har visat att det går och resten av Sverige är på samma väg. Låt inte supporterns tragiska död förstöra fotbollen utan låt oss istället fortsätta den fina väg vi redan är på. Vi pratar med varandra och med makthavare. Vi samarbetar mellan lagen – rivaler på plan men med samma mål utanför. Snälla förstör inte den fotboll som vi älskar. Snälla hjälp oss istället att lösa detta problem själva.

Björn Enjebo
Radio Råsunda

4 Responses to “Mjukare tag

 • Bra skrivet, men jag vet inte om det räcker. Hårdare tag eller inte, det är för många fyllskallar och idioter som använder bortamatcher till att leva rövare på. Att ta bort ståplats hjälper knappas men om man inför ett bortrareseförbud så kanske man skulle slippa liknande saker händer igen. Jag vet inte men jag är i alla fall inte den som tycker att det är värt att riskera en annan människas liv för den vanlige supporterns rätt att se sitt lag på bortaplan. Jag kan tycka att det förtroende är förbrukat…i alla fall för en viss tid framöver.

 • Sven
  4 år ago

  Jag håller med ovan, förtroendet är tyvärr förbrukat. God stämning eller ej, jag har som intresserad slutat gå på stormatcher(i Stockholm då) endast på grund av den stämning som råder runt omkring.
  Det handlar inte bara om detta dödsfall utan även om skadegörelse och bara rätt upp och ner ett hotfullt och gapigt klimat. Även ni 98% som ”inte vill slå någon på käften” bidrar i mångt och mycket till detta.
  Förklara för mig vad ”tryggt och säkert” innebär. Är det att man möts av stök, skrik och slagsmål i tunnelbanan hela vägen ut mot Solna, att det sedan väl där är rök från bengaler som fyller ut viadukter och gångvägar, polishästar och piketer samt en helikopter i luften för att hålla någon form av ordning i kaoset?
  När alla supporters går tillsammans genom stan och det vid Vasaparken/St. Eriksplan brukar vara fullt kaos, tror du småbarnsföräldern som precis hämtat sitt barn på dagis/förskola tycker det känns ”tryggt och säkert” när denne får plocka upp sitt barn och snabbt ta sig utom räckhåll för situationen med flaskor flygandes mot polis etc.?
  Så, med oss 98% av övriga boende i städer runt om i landet som inte vill ta del av detta, har inte vi något att säga till om här? På samma sätt som supporters sjukt nog fått någon slags makt över de klubbar de ”älskar”.

 • Itchy
  4 år ago

  Läskigt bra text!

  Skulle vanligtvis argumentera mot föregående kommentarer av texten men jag orkar inte just nu. Känns bara för tomt.

  Ville ändå att det skulle finnas någon form av motvikt här i kommentarsfältet från alla oss som kraftigt uppskattar och står bakom dina ord.

Trackbacks & Pings

 • Anonym :

  […] […]

  4 år ago