Gästkrönika: Satans mördare

I mitt huvud ekade i söndags ett uttryck som gjordes berömt av djurgårdssupportern Olof Palme. Satans mördare. För det är vad detta i grunden handlar om. Ett mord.

Det var inte ett dödsfall ”i ett bråk före den allsvenska premiärmatchen”. Eller någon annan av alla de omskrivningar som journalisterna använde för att beskriva brottet.

Det var inte heller ”supportrar som rök ihop innan matchen” som landets justitieminister klumpigt hävde ur sig, utan eftertanke. Något som Beatrice Ask bör be om ursäkt för offentligt.

Det var ett brutalt mord på en far, en make, en vän och familjemedlem. Utöver dessa livets viktigaste saker så var han en fotbollssupporter. Något många tyckare och experter i all hast verkar glömt bort.

Problemet ligger i supporterkulturen slog Beatrice Ask snabbt fast. Tror hon att det är en del av supporterkulturen att slå ihjäl människor?

Supporterkultur var att 5,000 djurgårdare åkt till Helsingborg för att visa kärlek för sitt lag. Inte att några satans mördare slår ihjäl en människa.

Det var fotbollens fel skriver Erik Niva. Det konstaterar han med kristallklar logik, ”Hade det inte varit någon allsvensk premiär den här helgen så hade en död man fortfarande varit i livet ikväll.”

En liten klick i Sverige tror att fotbollssupportrar tycker att våld och fotboll hör ihop, tyvärr ingår många journalister och Sveriges justitieminister i denna lilla klick.

Tyckonomin börjar gå igång på allvar nu. Kan vi ens ha fans på bortamatcher undrar Johan Esk på DN. ”Ståplatsförbud!” brölar en av ”folket” i en chat på samma tidning. Kom, kom, tyck, tyck. Alla åsikter behövs.

De har alla en sak gemensamt. Man kränker den avlidnes minne.

Hans liv har stulits ifrån honom av satans mördare, och nu skall hans eftermäle användas för att angripa just det som han själv var en del av. Supporterkulturen.

Offret för våldet var en del av supporterkulturen, av fotbollskulturen. Han var en del av det som kallas fotbollsfamiljen och han var en av oss. Men nu försöker människor som aldrig träffat honom att äga honom.

Dom försöker använda hans tragedi för sina egna populistiska syften. Ett opportunistiskt profiterande som fyller mitt hjärta med ett raseri som jag sällan känt.

Kettil Henriksson

Comments are closed.