Med myten som självbild: Råsundafettot

Det började som ett elakt hån, en del av jargongen.

Över tiden förvandlades det till att innehålla en respektfull eller åtminstone kamratlig ton. Tyvärr har myten nu tagit över. Den har förvandlats till idealet. Rentav det naturliga valet. Råsundafetto blev vad vi alla skulle bli, och innerst inne redan är.

Detta är en av de allra största myterna kring AIK. En förvriden bild av AIK, ett förhärligande av värderingar vi egentligen inte håller högt. Lättjan och bekvämligheten. Vill vi inte se det på planen så varför skulle det vara okej på våra läktare?

Råsundafettot har fått grepp om något av det viktigaste vi har: vår egen självbild och vår identitet. Alldeles för många av de unga på Norra blickar nu mot Östra och föreställer sig en dag då också de skall bli Råsundafetton. Vi har fått hjärnrona fyllda av mazarindrömmar.

Den här utvecklingen är fruktansvärt osund för AIK, ja den är rent bakåtsträvande. Fenoment är en en del av en kultur: fotbollscirkus med popcorn och handklappa. Det vi ser här är skiljelinjen mellan den aktiva supportern och den betalande åskådaren.

Död åt Råsundafettot

Död åt Råsundafettot

Råsundafettot lever nämligen sitt AIK-liv enligt principen att han har gjort sig förtjänt av en rätt. Han har köpt biljett, så då ska ni fan i mig vinna. Era löner betalas av mig, prestera gör ert jobb.

Retoriken är inte unik för fettot förstås, jag har själv uttryckt liknande saker ibland. Alla drabbas vi ibland av svår ångest över att spelare som tjänar dubbelt så mycket som sina motståndare kan bli besegrade på hemmaplan, till synes enkelt. Och i denna desperation skriker man ibland ut sin frustration. För vi vet att dom är bättre än prestationen visar.

Men för fettot är det inte argumenten en emotionell restprodukt, något som uppstår när förväntningarna och förhoppningarna kolliderar med verkligheten. För honom är det vardag, en del av hans förhållningssätt till världen. Han har köpt en tjänst. Han är en kund.

Vi vet vad han inte är och står för. Han är inte supportern. Han är inte den som står i kylan och regnet på Skytteholm för att se något som nästan inte kan kallas fotboll, bara för att killarna bär svarta tröjor med världens vackraste klubbmärke. Eller åker till Ukraina trots att all chans till avancemang är borta.

Det han står för, det är inte AIK. Det är så fan heller AIK.

Vi är födda och formade i en tid när de stora musikartisterna hade konserter på idrottsarenor. Och nu har vi plötsligt landat i en tid där idrottslagen har sina matcher på evenemangsarenor. Vad fan det nu är.

Vem är inte symbolen för kunden som konsumerar idrott om inte lättjans och självförhärligandets Råsundafetto? Myten måste krossas och i dess plats skall vi hylla de hårt arbetande, brinnande människorna. Pådrivare, deltagare, medlemmar.

Därför så förstår ni att Råsundafettot måste dö. För att vår kultur ska överleva och bevaras så måste vi bekämpa åskådarkulturen med vårt aktiva deltagande.

Död åt Råsundafettot

Länge leve Fattiga Norra

Kettil Henriksson
@Textamenterat

5 Responses to “Med myten som självbild: Råsundafettot

 • Åskådarkulturen skall och behöver inte bekämpas, den skall och bör däremot förändras och utvecklas.

 • Trappa 113
  4 år ago

  Men det är även svårt för ett fetto att inte växa ut o ta det mest gästa fettots form när man får allt serverat. En mer eller mindre död sittplats(fåtal 30 på östra hörn), stolar med 1m benutrymme, 2-3 tomma stolar bredvid sig att hänga jackan/kostymen och en framför att lägga upp fötterna på, ingen riktig gruppering som sätter stämningen. Visst alla har vi ett ansvar men de tar emot att ställa sig upp när raderna bakom klagar på att man skymmer sikten snarare än att sjunga med.

  Vad är lösningen? God knows men nått måste göras för nu har vi ingen aktiv gruppering på sittplats eller så är dom jävligt dåliga på att synas. Jag hade hellre gått med ”dom” är BA, SI, UN mm.

 • ElFeo
  4 år ago

  Trappa 113, du var inte på trappa 113 mot Elfsborg va? Jag tyckte sittplats på trappa 113 tog i jävligt bra…

  • Trappa 113
   4 år ago

   EIFeo, Inlägget postades innan Ellos =)
   Då nådde vi upp i AIK standard, men du kan ju inte säga att matcherna innan dess har vart bra.

 • Trappa 113-fettot
  4 år ago

  Råsundafettot dog iom flytten från Råsunda, nu för tiden är det snarare dess amerikanska kusin som flyttat in.
  Han som gnäller när någon står upp, bränner av en bengal, eller på att taket är öppet när det ”är lite kyligt”.