Radio Råsunda avslöjar: AIK-Supportrar föredrar plast!

I avsnitt # 15 berättade Masih Khedri från Sol Invictus om att den gamla trumman ersatts av en getskinnstrumma. Detta tyckte vi var fantastiskt roligt och vi la även ut en bild på trumman i sociala medier som fick stor spridning.

Trummskinnet höll dessvärre inte måttet. Dels så hade det enligt en av trumslagarna, Alexander, en dålig klang. Den lät bong bong istället för bang bang. Men ännu värre, i höstderbyt mot Djurgården 2013 så slog Isak, den andre trumslagaren så hårt på trumman att det gick hål i getskinnet.

Getskinnstrumman

Getskinnstrumman

Efter det ersattes alltså getskinnet med ett plastskinn. Det finns starka åsikter inom AIK-led om just plast… men frågan är om det är värt det?  Alexander säger att ett trumskinn av plast håller ca 10 matcher, getskinnet höll 3-4 matcher.

Själva cylindern håller mycket längre än så. En av trummorna har man haft nu i 10 år. I höstas köptes en ny trumma in från Brasilien för att kunna köra med dubbla i större matcher och det var just den trumman som då överraskande levererades med ett getskinn.

På frågan om det ändå inte är bättre med naturmaterial än plast svarar Alex:

”Men naturligtvis så ska inte getterna behöva sätta livet till för att bli trumskinn åt oss.”

Trumma på läktaren är annars ett ifrågasatt fenomen. Supportrar till en mindre klubb som håller till i Söderort brukar kritisera oss för just trumman. Hur ser Alexander på detta?

Det är något som vuxit fram på våra läktare under 2000-talet. Dock med delade meningar, vissa, framförallt den äldre generationen, förespråkar en mer brittisk kultur, utan trumma, medan en annan del, framförallt den yngre generationen, föredrar trumma som ett bra komplement. Men det är som allt egentligen. Den sydländska supporterkulturen har ju inspirerat stora delar av den nuvarande supporterkulturen under 2000-talet och då många sydländska klubbar kört med trumma så har det väl blivit något man naturligtvis prövat och uppskattat.
Vad någon utomstående klubbs supportrar tycker om vår trumma skiter vi dessvärre högaktningsfullt i. 
Alexander fortsätter och berättar om hur han bemötts och resonerar kring trumman:

Plasttrumma

Plasttrumma

Jag har dock enbart fått positiva åsikter om trummandet riktat till mig. Har egentligen aldrig hört någon säga att denne varit missnöjd med situationen som det är nu. Vi är dock medvetna om att vi bär ett stort ansvar för vilken takt ramsorna ska sjungas i och vi har insett att flera ramsor behöver snabbas upp lite.

Vi på Radio Råsunda vill oavsett vad man tycker om trummans vara eller icke vara tacka Alexander och Isak för ett ihärdigt jobb med trummorna. Ett jobb som är slitsamt och som inte sällan slutar med blödande händer.

Vad tycker du om trumman? Kommentera gärna och tala om din åsikt!

/Björn

4 Responses to “Radio Råsunda avslöjar: AIK-Supportrar föredrar plast!

 • Set Pieces
  4 år ago

  Ju sämre sång, engagemang och samstämmighet, desto större blir behovet av trumma…

 • Olleole
  4 år ago

  Vi trummar på mot Sm-Guld!
  Trumma passa bra på Norra, kan dock tycka att ibland när klacken är mindre att trumman tar över enstaka ramsa men är överlag positiv. Spontant känns det som att längden på ramsorna ökat markant på grund av trummorna.

 • Patrik
  4 år ago

  På norra är det tvunget, osynk får folk att sluta sjunga. Det var väldigt tydligt innan trumman flyttades upp förra säsongen.

 • Trumman behövs! Och jag gillar det extra mycket de gånger trumman ökar intensiteten, och klacken svarar genom att klämma i lite extra den också. Eller när trumman, ofta i högre grad, och med ännu bättre effekt än högtalarna, initierar olika aktiviteter.
  Bom, bom
  bom bom bom
  bom-bom-bom-bom
  GNAGET!