RR Debatt: Signalerna fotbollssverige sänder till nästa generation

Följande text är ett debattinlägg från skribenten Packaged3al. Den bör ej anses innehålla någon slags officiell åsikt från Radio Råsundas redaktion. Vi tycker däremot att ämnet är intressant och väljer därför att publicera den här och nu.

Signalerna fotbollssverige sänder till nästa generation

Jag skriver det här för att jag saknar en belysning på de signaler fotbollssverige idag sänder till sin nästkommande generation när det gäller jämställdhet och att ta konsekvenser av sitt handlande.

Svensk fotboll har på senare år haft ett par uppmärksammande incidenter där kända spelare i större klubbar begått sexualbrott mot minderåriga samt kvinnomisshandel och kommit ganska lindrigt undan när vi talar om rent sportsliga konsekvenser, för det är just det jag är ute efter.

En mycket klok kvinna sa till mig angående att spelare som begått dessa brott inte ska spela i landslagen: ”Det handlar inte om att straffa individen, det har jag aldrig tyckt att landslaget ska göra, det är liksom inte ett STRAFF att inte få ett sådant hedersuppdrag. Det är att fråntas ett privilegium man sett till att man inte längre är lämpad för”

Nu ska jag inte prata om varken Miiko Albornoz eller Alexander Gerndt, nej det gäller en annan spelare, i Brommapojkarna.

2011 dömdes han tillsamman med sina vänner för brott som faller under kategorin sexualbrott, de begick alltså sexuella brott i grupp mot en yngre flicka samtidigt som de passade på att filma det hon utsattes för. En film de senare spred på den skola flickan gick på.  De dömdes alla till varierande straff i enlighet med Sveriges rikes lag men de sportsliga straffen beskrev Johanne Hildebrant då såhär –> http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johannehildebrandt/article12755399.ab

Det hela passerade alltså ganska obemärkt men så i vintras läser jag på BPs hemsida att spelaren minsann ska få spela med A-laget. Vänta nu, vadå? Ska BP belöna en man som förgriper sig på en kvinna med att spela i deras A-lag? Det hela verkade smått befängt.

Jag ställde frågan till Ola Danhard (ordf. i BP) och fick efter många om och men ett svar. Det talades om att spelaren skärpt till sig, pluggat upp gymnasiebetygen och verkligen utvecklats. Vidare menade man på att citat ” … att tidigare misstag inte skulle ligga honom till last utan vi gör det från en sportslig vinkling”. BP kallar alltså att begå ett sexualbrott i grupp mot en liten flicka för misstag.  Svaret chockade mig något fruktansvärt. Vi ska inte ens prata om det s.k. ”straffet”, rent löjeväckande och jag fick ringa upp Ola för att verkligen bekräfta att vi pratade om samma sak. Det gjorde vi tydligen. Straffet bestod i 3 månaders avstängning från matcher (träning med laget ok) och inget träningsläger.  Du blev förmodligen lika chockad som jag.

Där och då kände jag att det här måste få någon form av uppmärksamhet. Inte ska en klubb i Allsvenskan ha en sådan spelare på planen. Det talas jämnt om de förebilder spelarna är på plan men vad sänder det för signaler till den yngre generationen att en spelare som tillsammans med sina vänner förgriper sig på en liten flicka och kommer undan med knappt smäll på fingrarna?

Jag mailade till både tidning hit och tidning dit, försökte få kontakt med journalister på Twitter men intresset var 0 och det enda svar jag fick ” Han är ju inte känd än men när han väl spelar i Allsvenskan då skriver vi”

Nu har 20 omgångar av de 30 spelats i Allsvenskan, spelaren har spelat flertalet matcher och gjort det bra tom. Det skulle inte förvåna mig om han rent sportsligt skulle ta en plats i U-21 landslagets januariturné i vinter. Hur många rader har det då skrivits om saken? Inte ett enda dyft.

Det kan alltså bli så i höst att vi åter igen står där med en spelare som har begått ett brott som inte skulle ge honom en chans att arbeta på varken fritids eller dagis men får spela i ett svenskt landslag.  Förstår ni? Representera det svenska landslaget i fotboll.

Ska det verkligen få vara såhär i dagens Sverige att sexualbrottslingar får kliva in i den svenska fotbollens finrum och agera förebilder för de yngre som vi kallar nästa generation?

Ska vi förringa de handlingar av våld och sexualbrott män begår mot kvinnor för att en gärningsman råkar vara duktig på att just spela fotboll?

Det är dags att fotbollssverige sätter ner foten en gång för alla och gemensamt agerar kraftfullt mot den här typen av problem. Det måste tas ett större ansvar för de signaler som sänds till de som faktiskt är vår framtid, det är vår förbannade skyldighet.

Yours Truly

Packaged3al

Comments are closed.