Mitt i Ebolakrisen: AIK supportrar räddar vänföreningen i Sierra Leone

När materialförvaltaren i Sierra Leones fotbollslag AIK Freetong smittades med ebola eldade man upp lagets utrustning för att hindra smittspridningen. Nu har AIK-supportrarna samlat ihop över 80.000 kr till nya utrustning.

AIK Freetong heter AIK:s vänförening i Sierra Leone. Klubbarna har ett samarbete sedan ett par år tillbaka och AIK:s representanter har i samband med scoutingresor tagit med sig utrustning som man skänkt. Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och väldigt få har råd med fotbollsskor och matchkläder.

När ebolaepediemin härjade som värst i landet smittades AIK Freetongs materialförvaltare av sjukdomen och som ett led i att förhindra smittspridningen eldades allt i hans hem upp. I hemmet fanns allt AIK Freetongs material som därmed gick förlorat. Supporterpodcasten Radio Råsunda initierade snabbt en insamling bland AIK-supportrar för att skaffa fram ny utrustning.

När vi fick frågan från fotbollsagenten Patrick Mörk, som har mängder av kontakter i området, så var det självklart att vi skulle hjälpa till. Vi kunde inte ana vilket stöd vi skulle få från AIK-supportrar och företag som var villiga att hjälpa till med både transport och pengar”, säger Björn Enjebo som är en av initiativtagarna till insamlingen och programledare på Radio Råsunda.

Totalt samlades 80.000 kr in från supportrarna och tillsammans med bidrag från AIK, Adidas, DHL och Ericsson är nu materialet framme i Sierra Leone. Nu ser man fram mot att kunna börja spela fotboll igen.

”Vi är väldigt lättade och lyckliga för det arbete de gjort för oss. Det är verkligen fantastiskt och otroligt! Vi kommer aldrig att glömma detta och vi är väldigt tacksamma. Vi vill rikta tack till alla AIK:s supportrar, till Radio Råsunda och spelarna och ledarna i AIK fotboll”, säger Chernor Musah Jalloh, Konsult för AIK Freetong.

För mer information;

Björn Enjebo

Radio Råsunda

bjorn@radiorasunda.se

0707399989

Samarbetspartners om insamlingen

DHL Express bjuder på hela transporten dit:
– Som ett av få företag som kan leverera till Freetown och som leverantör till AIK idag var det en självklarhet att hjälpa till – I dessa situationer kan logistikexpertis göra en enorm skillnad och möjligheten att få hjälpa till och vara en del av detta fantastiska projekt initierat av supportrar var viktigt för oss. Framför allt för den humanitära aspekten, jag tror att fotbollen för världen närmare och bidrar till både glädje och positivitet.
– Ann-Kristine Johansson, marknadschef på DHL Express

Ericsson är mottagande part och hjälper till med logistiken samt tullen i Freetown:

”När vi fick höra om projektet var det självklart att vi ville bistå med vår personal på plats samt att minska de svårigheter som Radio Råsundas projekt stött på. Vi har varit på plats under en längre period i Sierra Leone och ville göra vad vi kunde för att underlätta för detta fina projekt. Det var en självklarhet att bidra med vår kunskap och erfarenhet och hjälpa Radio Råsunda att få ner utrustningen på bästa sätt.”
– Cenk Kirbas, marknadschef på Ericssons globaba tjänstedivison

 

Comments are closed.