Inför Lennart Johansson Academy Trophy

För sjätte året i rad inleds nu i helgen Lennart Johansson Academy Trophy på Skytteholm. En UEFA-godkänd internationell turnering med 30 lag från 15 länder. AIK spelar som enda svenska lag i alla klasser. Vi passade på att kolla upp förutsättningarna lite med Riki Simic, ansvarig för turneringen samt med tränarna för de respektive lagen.

Hej Riki Hur är läget så här några dagar innan allt sätter igång?

Vill kanske inte riktigt känna efter men, kan tycka att jag just ni är fylld av spänning, förväntan och energi.

Vad kan du säga om årets turnering? Är det något som är speciellt?

Ja det tycker jag. Den här turneringen vågar jag säga är något unikt, utöver det vanliga.
I år har vi 30 lag från 15 olika länder. Vi vill inte växa med antal lag, men gärna växa i form av arrangemanget. Ju fler som besöker oss, ju bättre kan vi utveckla och förvalta den här turneringen. I år har vi även en imponerande lista på klubbar som deltar:
FC Barcelona, Chelsea FC, Atletico Madrid, Juventus FC, Paris Saint-Germain, RCD Espanyol, Besiktas JK, Dinamo Zagreb och många fler.

Detta är den sjätta upplagan  av LJAT – på vilket sätt är cupen annorlunda idag jämfört med när det startade?

Största skillnaden idag jämfört med de tidigare åren är att lagen kontaktar oss för att de vill delta.
Turneringen har ett namn ute i Europa vilket vi såklart är stolta och glada för. Ett bra exempel på turneringens kvalité idag är också att Uefa valt att lägga en hög stegutbildning i samband med cupen. I år har vi 36 st Uefa-domare som dömer våra matcher. Vill också nämna att vi 2015 hade över 20.000 unika tittare på våra LIVE sändningar.

I år gästar Ivan Turinas gamla klubb, Dinamo Zagreb. Berätta om relationen till dem!

Det är såklart en ära att få hit Dinamo Zagreb. Det tragiska som hände för tre år sen är såklart något vi kommer påminnas om denna helg. Jag upplever att AIK som klubb har en speciell och varm relation till Dinamo Zagreb.

AIK deltar i alla klasser, hur är deras chanser?

Oj, det får du gärna fråga någn av våra tränare om. Men, vi har en fantastisk akademi som arbetar hårt för att göra sitt yttersta denna helg. Det blir såklart några riktigt bra matcher.

Kan du säga något om varför man ska komma och titta i helgen?

Om man gillar riktigt bra fotboll och dessutom vill se några av morgondagen stjärnor, då stänger man av TV:n, ställer in familjemiddagen, avbokar gymmet, flyttar fram trädgårdsarbetet eller vad man har i agendan. Skytteholms IP är den enda platsen man vill vara på denna helg.

Nytt i år är frivilligt inträde – varför skall man betala?

Vi tycker att vi gör något riktigt bra. Viktigt för oss är att ALLA som vill ska få komma hit och titta på underhållande fotboll. Det är gratis hela helgen. Vill man stötta turneringen kan man betala en rekommenderad avgift om 40 kr eller 4 euro. Det är idag såklart en ekonomisk utmaning att driva denna turnering. Vi tror kanske att folk förstår den ekonomiska ekvationen och gärna bidrar med en slant. Tillsammans kan vi sätta Solna på Europas fotbollskarta!

——

Vår gamla vän från Episod 48 Nahom Ghidey är numera ansvarig tränare fö P03A (A står för Akademi). Vi kollade av med honom hur stämningen är i hans lag inför helgens utmaning:

På fredag börjar LJAT där du är med och är tränare för AIK P03. Hur är känslan inför turneringen?

AIK P03

AIK P03

Det känns bra. Snart är det dags, och vi är redo.

Hur har ni förberett er för cupen?

Vi har jobbat stenhårt på varenda träning och matchtillfälle vi har haft. Självklart är ju inte S:t Eriks matcher optimala för att förbereda sig inför LJAT, men grabbarna ser starka ut. P03A spelar fortfarande 9-manna i Sanktan, och det blir en stor omställning och utmaning för killarna att spela 11-manna fotboll. Vi har försökt förbereda oss så gott det går, vi har bland annat bjudit in ett flertal lag och spelat 11-manna.

Är spelarna nervösa?

Ja, det tror jag, men det är inget de visar. Det är ju förståeligt då LJAT är en väldigt stor turnering. Motståndarna är starka och mycket folk kommer att vara där, men det går nog över efter de första 5-10 minuterna.

Hur speciellt är det för spelarna att möta dessa europeiska storklubbar?

För spelarna kommer det absolut att vara en stor och lärorik upplevelse. Det här är minnen för livet. En del av spelarna vi möter kan ju bli stora stjärnor i framtiden, och att möta spelare av sån klass är ju fantastiskt. Samtidigt AIK-P03A killar har ett stort förtroende och de ser fram emot utmana ”de stora lagen”. Typiskt AIK killar!

Det väntas mycket publik till helgen, hur påverkar det dessa unga killar?

Hahah! Vi får se! Jag tror att många av mina killar vill visa vad de går för. Det är vad jag vill. Mycket bollinnehav och fin teknik.
Jag tror att de kommer ha kul och njuta dom kommande dagarna.

Har ni några resultatmässiga mål inför turneringen?

Vi är AIK och drömmer bara om guld! Haha! Nej, men självklart kommer utveckling före resultat. Men vi vill också visa folk att AIK också kan spela fin fotboll.

—–

Den äldre åldersgruppen – P02 leds av Michael Nilsson och har redan erfarenhet av turneringen:

Dina killar är erfarna, andra året man är med. Hur upplevde ni förra året? Hur gick det?

Michael Nilsson P02Förr året var precis som du säger en första upplevelse av LJAT. Turneringen upplevs allmänt känd här hemma i Sverige med tanke på de lag som kommer hit för att spela mot oss. Jag minns att vi förra året klev in i turneringen med stor entusiasm och nyfikenhet på vad som skulle vänta. Utfallet blev också precis så sprakande som vi hade förväntat oss. Vi fick spela mot Köpenhamn, Juventus, Crystal Palace, PAOK och Stabaek och lyckades besegra dels Köpenhamn, dels Stabsek. Vi var också snubblande nära att rå oss på Crystal Palace. Mot Juventus och PAOK lyckades vi inte komma upp i nivå samtidigt som motståndaren var skicklig. Tydligt var att vi över dessa fem matcher växte och prestationerna blev också bättre ju längre turneringen gick.

Har ni med er några erfaranheter som kan påverka inför detta år?

 

En erfarenhet är såklart att flera av spelarna och även vi ledare har varit i sammanhanget en gång tidigare med allt vad de innebär. Känslan var att spelarna förra året var något tagna av stunden vilket påverkade prestationen såväl individuellt som kollektivt. Med detta i bagaget hoppas vi givetvis kunna kliva in i årets upplaga av LJAT i en sinnesstämning där vi kan prestera på vår högsta nivå.

Vad är er målsättning för turneringen?

Målsättningen är liksom förra året att testa vår kapacitet mot den här typen av motstånd (Nordsjaelland, FC Barcelona, Dinamo Zagreb, Stabsek samt ytterligare en match). Vi strävar alltid efter att utveckla individen genom vårt spelsätt oavsett vilka vi möter, så även under LJAT 2016. En målsättning blir således att förse spelarna med de ”verktyg” som de behöver för att kunna prestera. En tydlig skillnad mot lag av denna kvalité är att det går snabbare mellan respektive fotbollsaktion vilket betyder att spelarna behöver fatta beslut och agera snabbare. Det ska oavsett hur det går bli en härlig utmaning för oss.

Kan du berätta lite om dig själv, vad är din bakgrund?

Michael Nilsson, 29 som sagt, gör nu mitt andra år som heltidsanställd i AIK ungdomsakademi. Har min bakgrund i IFK Lidingö FK, dels som spelare, dels som tränare på olika nivåer. Bestämde mig i relativt tidig ålder att det var fotbollen jag ville jobba med och har på vägen tagit mig igenom SvFFs tränarutbildning UEFA Advance och UEFA Elite Youth. Utöver dessa utbildningar har jag 5 års akademiska studier i tränarskap, dels på Bosön, dels GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan).

Vad kan du berätta om ditt lag – AIK P02A som vi kan kolla lite extra på under turneringen?

AIK P02A är en spännande grupp spelare. Ett lag som besitter mycket kvalité och flera smarta fotbollsspelare. Spelarna i laget besitter enskilt olika egenskaper som är spännande dels i dagsläget, men också för framtiden. Tillsammans har killarna visat att de kan prestera på en hög nivå under året vilket vi hoppas ska kunna avspeglas kommande helg. Vi vill såklart också visa att laget besitter en hel del individuell skicklighet i både anfalls- och försvarsspelet, men också hur vi som kollektiv kan få ”träff” på saker och ting. Utöver detta hoppas jag att vi tillsammans kan få fram varje spelares karaktär, då kommer vi att prestera som bäst.

—-

Och så till de stora favoriterna i turneringen – AIK F02A. De är förhandstippade som favoriter att vinna flickklassen och ska bli extra spännande att följa tycker vi! Vi kollade av läget med deras tränare

Ni anses varaPatrik WIckman favoriter i er klass i turneringen – vad känner du inför det?

Det känns spännande, alltid kul att folk ser oss som ett väldigt duktig fotbollslag. Framför allt där vi kan ses som favoriter bland dessa storklubbar i Europa, det är extra kul!

Har ni någon egen målsättning inför turneringen?

Vi siktar självklart på att vinna turneringen. Men det kommer att bli tufft de är ju några av Europas bästa klubbar som är här. Vi tar steg för steg, vi måste först vinna gruppen för att kunna nå final.

Ni omtalas som extremt duktiga, vad kan du berätta om ditt lag?

I dagsläget är 16 stycken tjejer i truppen där alla strävar hela tiden för att bli bättre. Vi jobbar mycket med teknik på våra träningar och det kommer att speglas på våra matcher.

Hur känner tjejerna inför att spela inför så mycket folk som det kommer vara i helgen?

Tror de bara kommer att gå och ut njuta av att kunna visa upp hur bra de är inför så mycket folk som de brukar att vara på LJAT.

Möjligheten att spela mot dessa internationella storklubbar, vad betyder det?

Det betyder jättemycket, man får alltid ett kvitto på var man står sig internationellt och framför allt en erfarenhet av att kunna möta dessa klubbar. Vi vill även visa hur bra AIK är också.

AIK:s a-lag har en del unga spelare från egna led, har du några spelare i ditt lag som vi ska hålla ett extra öga på under helgen?

Alla de 16 stycken som tillhör AIK Akademi F02 är riktigt duktiga. Vi arbetar som ett lag och kompletterar varandra bra.


Radio Råsunda vill önska de deltagande AIK-lagen ett stort lycka till i helgen och vi hoppas att vi får träffa många av er lyssnare där på plats! Vi är där hela helgen!

Comments are closed.