Episod # 27 – Vi saknar dig för mycket, Ivan Turina

I morse möttes jag av beskedet att Ivan Turina inte längre lever. TV:n står på i bakgrunden. Det är TV4:s Nyhetsmorgon. Programledarna avbryter det sedvanliga schemat med en nyhet värd att bryta de vanliga rutinerna. Redan när de säger ”AIK:s målvakt…” förstår jag, samtidigt som jag inte fattar någonting. De skulle aldrig avbryta sitt välplanerade körschema om det inte vore för det ofattbara. Jag drunknar där och då i ett förvirrat töcken som jag antar går att beskriva som ett chocktillstånd. En fas jag fortfarande vadar omkring i.

”AIK:s målvakt Ivan Turina har avlidit”. Sambon ropar nerifrån köket: ”Hörde du Jocke?” Jag tror att mina tårar besvarade hennes fråga.

Vi som gör Radio Råsunda bär på stor sorg och förtvivlan. Christoffer Svanemar minns dagen innan premiärderbyt 2011, klockan var typ 23, han hade varit hemma hos gode vännen Nicklas Maripuu och skulle hem. Maripuu var inte uttagen i truppen och beslutade sig för att följa med mig till Statoil för att köpa juice eller något.

När de står utanför porten så hör de någon som skriker ”U FUCKING REDHEAD”, två våningar upp sticker Ivans huvud ut från ett fönster. Maripuu svarar: ‘Go to sleep, you have a game tomorrow, big-head’.

Ivan replikerar hjärtligt och hånleendes: ‘I cant sleep, im too excited, im gonna eat ‘em up’.”

Alla beskriver Ivan som en varm och passionerad människa. Spelare, ledare, journalister och vi supportrar.

En del kanske menar att vi supportrar inte kände Ivan men det är inte riktigt sant. Vi kände Ivan som en enastående bra fotbollsmålvakt, vi kände honom som en ledare på plan och via alla utsagor kände vi honom som en energisk människa det var trivsamt att vara nära. Alla säger samma sak.

Som spelare och person kan vi således inte betrakta honom som mycket annat än den ultimata AIK-målvakten. Vi har förlorat en AIK-spelare inte bara med goda meriter. Vi har förlorat en spelare som hade så mycket mer att ge. På fotbollsplanen. I livet.

Radio Råsunda-redaktionens tankar går framför allt till Ivans nära och kära som har förlorat en person de kände mycket bättre än vad vi gjorde. Men våra tankar går också till alla AIK:are som idag och för en lång tid framöver kommer att bära på sorg och en stor saknad inom oss.

Veckans episod av Radio Råsunda utgår. Ingen av oss orkar med för tillfället. Vi sörjer tillsammans med hela Ivans familj, den egna och den stora AIK-familjen.

Vila i frid vår älskade Ivan!

/Radio Råsunda-redaktionen genom Joakim Fröberg

Comments are closed.